Alternativní medicína, zdravý životní styl, ezoterika

Byliny a koření

SYNDROM  VYHOŘENÍ  MOHOU  POMOCI PŘEKONAT  BYLINKY  A  PŘÍRODA

 

Cítíte se vyčerpaní, nic vás nebaví a přemýšlíte, jak zvládnete další pracovní den?

 
 

ZÁZVOR A JEHO ÚČINKY HRAVĚ NAHRADÍ LÉKAŘE

Zdroj: freeimages.comZázvor je koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků rostliny zvané zázvor pravý (Zingiber officinale). Pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních, ale zázvor a jeho účinky je vyhledávaný také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží. 
 

 
 

BRAMBOR OBECNÝ – Solanum tuberosum

Možná více čtenářů překvapí, že obyčejné brambory představujeme jako léčivou rostlinu. Často nedoceňujeme

 
 

CHUŤ NA ALKOHOL? DOBŘE… ALE ZDRAVĚ

Máte chuť na alkohol?  A k tomu máte zdravotní problémy? Udělejte si některý z následujících receptů..nejen  chutnají, ale i léčí….

 

Mátový likér

Dvě lžíce čerstvých nebo sušených listů máry zalijeme 3/4 1 koňaku a necháme macerovat na slunném místě tři týdny, občas protřeseme. Potom scedíme, přidáme 200 g přírodního cukru, zamícháme a uložíme na chladném místě. Pijeme denně 1-2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích potíží.

 

Ořechový likér

Celé nezralé zelené ořechy sbíráme do 24. června, dokud se dají lehce krájet. Nakrájíme je na kousky, přidáme úměrně k množství hřebíčky, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Dáme do sklenice a zalijeme bílým destilátem, aby hmotu překrýval asi o 1/3 objemu. Necháme 3-4 týdny na slunném místě stát, občas protřeseme. Potom scedíme, podle chuti osladíme medem a nalijeme do sklenic. Pijeme dvakrát denně po stopce nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.

 

Ořechový destilát

Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky, přidáme hrst nadrobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina ořechy překrývala o 3-5 cm. Necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem.

 

Víno z hořce

Do 1 l bílého vína namočíme 5 lžic nadrobno nasekaného kořene hořce žlutého a necháme 2-3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Jemně scedíme nebo přefiltrujeme a pijeme 1-2 stopky denně nalačno.

 

Andělikové víno

Stejným způsobem můžeme připravit víno Z kořene andělíky, která je osvědčená nejen na zlepšení trávení, ale i na zlepšení duševní a tělesné pohody.

 

Ořechové víno

Podobně můžeme udělat také ořechové víno, místo hořce namočíme do vína asi 50 mladých nasekaných ořechových listů.

 

Pelyňkové víno sv. Hildegardy

Do 1 l bílého vína dáme 1/2 dl čerstvé vymačkané šťávy z pelyňku, přidáme 10 lžic medu a trochu alkoholu, aby se víno nekazilo. Trochu ohřejeme, dobře promícháme, nevaříme. Pijeme každý druhý den stopku nalačno, ne dlouhodobé. Toto víno zlepšuje funkci žaludku, střev a dobře působí i proti skleróze.

 

Z knihy:  Dionýz Dugas: 500  nejlepších receptů  lidové medicíny

Zdroj: www.zdravi4u.cz

 
 
 

MÁTE KAŠEL, CHŘIPKU, RÝMU NEBO NACHLAZENÍ?

 

 

Další recept

Dvanáct lžic natě mateřídoušky úzkolisté krátce povaříme ve

2-3 1 vody a necháme stát. Scedíme do vanové koupele a dále postupujeme podle předcházejícího receptu.

 

Fialkový med podle „Bylinkáře“ Juraje Fándlyho

Usušenou nať fialky pomeleme na prášek a přidáme takové množství teplého medu, aby se vytvořila hustší kasička Několikrát denně 1 lžičku „pomalu pouštíme dolů, do krku“, neboť med léčivě působí hlavně v jícnu, ne v žaludku.

 

Křenový med

Jemně nastrouhaný křen rozmícháme s medem v poměru 1:1 na kasičku. Při chřipkových onemocněních a jarní únavě sníme několikrát denně lžičku medu.

 

Čajová směs na podporu léčby tuberkulózy

Smícháme stejné díly kořene jitrocele, natě truskavce, plicníku, přesličky a slézu. Obvyklým způsobem z této směsi připravený čaj pijeme 2-3krát denně.

 

Další recept

K přípravě čaje použijeme stejné díly mletého nebo drceného kořene omanu a lékořice. Dvě lžíce dáme do 1/2 1 studené vody, necháme stát, pak pomalu ohříváme až do varu a přikryté necháme vychladnout. Osladíme medem a pijeme ráno a večer po polovině množství.

 

Fialkovo-břečťanové kapky proti kašli

Po 2 lžících nasekané natě fialky a listů břečťanu zalijeme 1/2 1 vodky a necháme 3 až 4 týdny macerovat, občas protřeseme. Scedíme, přidáme podle chuti med a dáme do tmavé láhve. Užíváme několikrát denně po malé lžičce.

 

Lék na kuřácký kašel podle bylinkáře Karla

Sklenici volně naplníme čerstvými květy divizny a zalijeme koňakem. Necháme tři týdny macerovat na slunném místě. Scedíme, přidáme lžíci medu a užíváme po 1 lžičce třikrát denně po jídle. Při silném záchvatu kašle užíváme častěji. Nejlepším lékem je však přestat kouřit.

 

Sirup faráře Kneippa proti kašli

Připravíme čajovou směs ze dvou dílů jitrocele, k němuž přidáme po jednom dílu listu (květu) podbělu a natě pelyňku. Čtyři lžíce směsi krátce povaříme v 1/2 1 vody a necháme 15 minut vyluhovat. Přidáme 4 lžíce medu a v kastrole necháme na plotýn-ce na velmi slabém ohni zahustit. Užíváme každou 1/2-1 hodinu, ale jen několik dní během záchvatů kašle.

 

Další recept sirupu proti kašli

Jeden kilogram mladých jehličnatých výhonků z borovice, smrku a jedle povaříme 15-20 minut ve 3 l vody. Necháme týden stát na slunném místě. Scedíme, přidáme po 1/2 kilogramu přírodního cukru a medu, potom velmi pomalu na mírném ohni zahušťujeme, dokud nezíská hustotu sirupu. Užíváme jen krátkodobě, po lžičce 5-7krát denně.

 

Z knihy : 500 nejlepších  receptů  lidového  léčitelství – Dionýz Dugas

Zdroj: www.zdravi4u.cz

 
 

LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ – Tropaeolum majus

Lichořeřišnice pochází z Jižní Ameriky, ale kvůli své dekorativnosti se u nás s oblibou pěstuje v předzahrádkách, neboť má bohaté sytě vybarvené květy.

 
 

LÉČIVÉ PODZIMNÍ HOUBY V NAŠICH LESÍCH

Léčivé podzimní houby je článek, díky němuž možná začnete chodit do nejbližšího lesa. Většina informací o léčivých vlastnostech jednotlivých hub je převzata z fantastické knihy Encyklopedie léčivých hub, Academia 2014.

 
 

LIDOVÉ RECEPTY NA REVMA

Iva Hédlová podle: 500 receptů lidového léčitelství – Dionýz Dugas
 

 
 

LYSOHLÁVKA ČESKÁ (Psilocybe bohemica Šebek)

Lysohlávky jsou prastaré posvátné houby, uznávané v mnoha kulturách světa. Houbové rituály však v žádném případě nesloužily k rekreačním "úletům". Naopak! Matka houba byla vždy po zásluze přijímána s velkou úctou a pokorou. Tento článek by měl přispět k poznání širších souvislostí a být i určitým varováním před zneužíváním drog.

 
 

JINAN DVOULALOČNÝ - GINKO BILOBA

GINKO BILOBA je asi nejstarší rostlinou na naší planetě. Tento strom se totiž vyznačuje mimořádnou odolností vůči klimatickým změnám a přírodním živlům, včetně ohně. Je to jediný žijící zástupce rostlinného druhu, který byl ještě donedávna považován za dávno vyhynulý.

 
 

RUKOLA- ÚČINKY NA ZDRAVÍ, CO LÉČÍ, POUŽITÍ , VYUŽITÍ, UŽÍVÁNÍ

Má pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte.

 
 

NĚCO NA ÚSTA A ZUBY

Málokdo by se mohl pochválit, že nemá potíže se zuby, málokdo také sedá do zubařského křesla bez pocitu strachu a úzkosti. Je jen samozřejmé, že zubní kazy nebudeme léčit bylinkami, na to jsou zubní lékaři, takže nás to křeslo nemine.

 
 

BEZ, LÍPA, DIVIZNA, ŠALVĚJ: KDY SBÍRAT A JAK SUŠIT LÉČIVKY?

S červnem přichází ideální období pro toulání se přírodou a sběr léčivých bylinek. Ty doceníme v sušené podobě zejména v zimních měsících. Jak docílit toho, aby ani za pár měsíců neztratily chuť, vůni a léčebnou sílu?

 
 

BYLINKY ČERVEN – BYLINKY A ROSTLINY SBÍRANÉ V ČERVNU

Když červen dovolí a sluníčko vysuší paloučky a horské louky a samozřejmě i domečky, bude lidem mile. No a když by bylo krásně, sluníčko hřálo, můžeme se vydat sbírat bylinky, protože není nad voňavou horskou louku posetou květy a provoněnou jejich vůní.

 
 

MLADÝ JEČMEN

Mladý ječmenMladý ječmen je svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. Mladý ječmen je zpracován natolik šetrně, že obsahuje celé spektrum živých enzymů. Představte si rostlinku mladého ječmene, jak klíčí, proráží tvrdou krustu zeminy a dynamicky roste směrem vzhůru ke slunci.

 
 

BYLINKY KVĚTEN - BYLINY SBÍRANÉ V  KVĚTNU A JEJICH ÚČINKY NA ZDRAVÍ ČLOVĚKA

Máme tu jeden z nejkrásnějších měsíců v roce - květen. Všechno kvete, příroda se probouzí a bylinkáři sbírají bylinky do zásoby. Které bylinky to jsou a jaké jsou jejich účinky na lidský organismus či co léčí se dozvíte v této stránce.

 
 

TOTO JE JEDNA Z NEJLÉČIVĚJŠÍCH ROSTLIN

... kterou všichni obcházíme. Teď ji už nenecháte jen tak v zemi! Každý den procházíme kolem této rostliny a ani nevíme, jak nám dokáže pomoci. Řekněte o jejích pozitivních účincích i vašim přátelům!

 
 

KMÍN A ZDRAVÍ – LÉČEBNÉ ÚČINKY

Kmín je koření vyráběné ze semen rostliny z čeledi Miříkovité, která se jmenuje Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum). Používá se jako kořenící přísada do řady pokrmů, zejména v oblastech kolem Středozemního moře a v jihovýchodní Asii, odkud pochází.

 
 

NETŘESK A JEHO TŘASKAVÁ SÍLA: NIČÍ CYSTY, MYOMY A JEŠTĚ ZVLÁDNE OČISTIT TĚLO

Tento domácí přírodní lék je velmi užitečný proti mnoha zdravotním problémům. Je účinný zejména proti cystám, myomům, srdečním chorobám a toxinům nahromaděných v organismu. Stačí smíchat dvě ingredience a zregenerujete tím celý organismus.

 
 

KOPŘIVA

(Urtica dioica) patří do rodiny kopřivovitých. Zhruba do roku 1720 byla kopřiva v Evropě pěstována jako zdroj k výrobě vlákna. Plátno vyrobené z kopřiv je hrubé, ale velmi odolné, a hodí se k výrobě, např. pracovních oděvů nebo stanů.